Természetjárás felelősséggel egy világjárvány idején

1979 Views0 Comment

Furcsa világ köszöntött ránk, olyan, amilyenben legtöbbünknek még nem volt része. Mindannyiunk egyéni, különböző égető problémáit felváltotta egy sokkal nagyobb ám közös megoldandó feladat: túlélni, és a lehető legkisebb veszteséggel elszenvedni egy világjárványt.

Persze mindenki másként tekint erre a kihívásra, és a skála nagyon szélsőséges: a teljes elbagatellizálástól a pánikszerű kétségbeesésig szinte mindennel találkozhatunk, akár tágabb ismerősi körünkben is. Mindenkinek megvan a saját kialakított véleménye, ami sokban függ attól hogy mennyire képes utánajárni az objektív igazságnak, mennyire érzékeny a tömegek véleményére, és persze hogy éppen milyen élethelyzetben érte ez az esemény. Akárhogy is, de a koronavírus járvány mindannyiunk életét megkavarta.

A természetjárás imádói, az erdő szerelmesi is egy kicsit talán bizonytalanok lettek: tényleg csak az otthon maradás és bezárkózás segít? Vagy ha mégis, egyedül, esetleg csak a családommal kimegyek az erdőbe, abból nem lehet baj? Ezen kérdés megválaszolásához igyekszünk most egy kis segítséget nyújtani.

A koronavírus bejutva a szervezetbe egyénenként más-más tüneteket produkál, amik nagyban függnek az immunrendszer felkészültségétől. Azt pedig egyértelműen kijelenthetjük hogy az egészséges táplálkozás, a mozgásban gazdag életvitel feltétlenül erősíti a szervezetünket. A rendszeres természetjárás, túrázás az egyik olyan tevékenység ami előbbi kettőt tökéletesen képes ötvözni.
A gyógyszer nélküli, aktív élet alapját a “hat legjobb orvos” biztosítja: a napsütés, a tiszta víz, a friss levegő, a pihenés, a rendszeres mozgás és a minőségi étrend. A rendszeres túrázás tulajdonképpen egy jó kardio-edzésnek is felfogható, mely minden szervünkre jótékony hatást fejt ki, nem csak a csont, mozgásszerveinkre, keringési rendszerünkre hanem az immunrendszerünkre is. Ez utóbbira pedig most feltétlen szükség van, hiszen az egészséges immunrendszer az egyik legfontosabb az esetleges vírus okozta komolyabb megbetegedés elkerülésében.
Maga a természetben, tiszta levegőn végzett mozgás természetesen a napi életvitelnél jobban igénybe veszi a szív- és keringési rendszerünket, valamint a légzőszervrendszerünket is, de ez a terhelés egyáltalán nem rossz. Azok számára, akik eddig nem végeztek rendszeresen természetjáró tevékenységet, semmilyen káros hatással nem fog járni ha most kipróbálják, nem kell attól félni hogy az így okozott fáradtság bármilyen módon is kiszolgáltatottá tenné őket a fertőzésveszéllyel szemben.
Természetesen ha gyengének érezzük magunkat, esetleg jelentkeznek a közismert tünetek (láz, köhögés) már nem megoldás egy jó kirándulás! Ilyenkor a felelősségteljes viselkedés az azonnali orvosi segítség kérése.

Azoknak pedig, akik hozzászoktak már ahhoz hogy minden hétvégét, vagy annak egy részét a természetben töltik, csak pár bevett szokáson kell változtatni:

  • az eddigi csoportos programokat váltsa fel az egyéni, vagy szűk családi körben végzett tevékenység
  • az utazásnál a tömegközlekedést most talán célszerű egyéni, saját autós megoldással helyettesíteni
  • a túrák során más csoporttal találkozva érdemes az egyébként hétköznapi életben is felvett, biztonságos távolságtartás
  • a teljes túrára szükséges enni- és innivalót vigyük magunkkal, kerüljük a közösségi helyeket, büféket, turistaházakat, látogatóközpontokat

És mindenek előtt a legfontosabb: csak az számít felelősségteljes viselkedésnek, ami segít a vírus terjedésének megelőzésében, túlmutat egyéni igényeinken a szűkebb és tágabb környezetünk egészsége érdekében!

A természetben való lét az emberi létezés alapja – még akkor is ha a modern világ másfelé terel minket. Így biztos, hogy az ott töltött idő csakis jótékony hatással lehet ránk, még akkor is ha a jelen helyzetre való tekintettel le kell mondanunk az összes ezzel járó örömforrásról.

 

Forrás:

Nagy Sándor

Természetjárás felelősséggel egy világjárvány idején