Programok

A Bakonyalján található vendégházunk alkalmat kínál a régi hagyományok  megismerésére.

Programjainkat 10 fő jelentkezésétől szervezzük.

Kemencénk a fedett teraszon a tűz varázslatán túl lehetőséget biztosít a  hagyományos bakonyi krumplis kenyér készítéséreKenyérsütés alkalmával a főtt burgonya, a hagyományos kovász a régi eszközök  előkerülnek, és vendégeink megtekinthetik a tésztakészítés fortélyait. A kemence egy élő anyag a fával együtt. Így a kenyérsütés fontos része a kemence felfűtése, továbbá előkészítése a sütésre. Az itt készült pékáru illata azonnali fogyasztásra csábítja vendégeinket.

A már múltba visszatekintők számára jó érzés a régi emlékek felidézése, az ifjúság megismerkedhet egy letűnőben lévő háztartási munkával. A bio kertünk a hagyományos falusi konyhakerti gazdálkodást mutatja be a hozzánk érkezőknek. Itt vegyszerek nélkül történik a növény és gyümölcstermesztés.

 komposztálás, a növénytársítások, a gyógynövényekből készített trágyalevek és  permetlevek biztosítják az egészséges termést. Természetes kertművelés programunk során részletes bemutatót tartunk, és  recepteket biztosítunk az érdeklődők számára. Szívesen mutatjuk be az itt zajló tevékenységet, szolgálunk tanácsokkal, hogy akár otthon egy kis ládában, vagy cserépben is érdemes olyan értékes növényeket ápolni természetes módon, ami szervezetünk számára kiemelkedő értékű.

A Bakonyalján honos növényvilág költözött a kertünkbe. Így a természetes  kertművelés azokat a tápanyagokat biztosítja, amire az emberi szervezetnek a mi  éghajlati körülményeink között szüksége van. Konyhánkban feldolgozzuk az  ételkészítés során termésünk javát. Gyógy-és fűszernövénytúráink során növényismertetés, gyűjtés történik, amit a kosarunkba került növényekből készített teák és ételek kóstolója zár. Házi készítésű lekvárok a kertünkben termő gyümölcsökből, és a körülöttünk lévő erdei termésekből készülnek hőkezeléssel tartósítószer nélkül. Bakonyi  specialitásaink a birsből, csipkebogyóból, rebarbarából, szilvából készült finomságok mellett a piros és fekete ribizli, málna, eper, meggy, cseresznye, barack is  alapanyagai a lekvároknak.

Szállóvendégeink a reggeliző asztalon mindig megtalálják készítményeinket. Kóstolóra az együtt készített kenyérrel szívesen várjuk a hozzánk kirándulókat.

A fenti programok szervezetten: 600,-Ft/fő Borkóstoló Letekintve a hegyek magaslatairól a síkságból szembeköszön egy vállas hegy, ami a földtörténet régmúltjára emlékeztet, amikor nem messze tőlünk vulkán működött.

Ez a hegy a Somló. Hazánk legkisebb történelmi borvidéke, melynek nedve a  történelem során a királyok bora lett, most Hungaricum. Szeretne egy kis időutazást, irodalmi szemelvények között megismerni azt az italt, amit őseink tudása alapján  készítenek ma is a hegyközség tagjai, akkor vegyen részt borkóstolónkon! Ár: 1500,-Ft/fő 

Látnivalók a kistérségben

Jöjjön velünk a Bakony szívébe, élje át velünk az erdő csodáit, fedezze fel  az itt megbúvó falvak hangulatát, gondolja át az itt élő emberek történelmi  örökségét kisvonatos kirándulásaink során!

Farkasgyepû
Turistautak találkozásánál fekvõ szubalpin klímájú kis falu kínálja a látnivalókat az erdei ösvények mentén, valamint a falu utcácskáin. Itt találjuk még az 1928-ban létesített tüdõszanatóriumot, a több mint 100 éves katolikus kõtemplomot, valamint az egykori népiskola épületében található nemzetiségi kiállítást. A környék kirándulóhelyei: Csurgó-kút mésztufa vízeséssel, Pisztrángos-tó.
Németbánya
Németbánya erdõkkel övezett völgyben fekvõ kis község. A német ajkú falu a történelem viharaiban elnéptelenedõ települések sorsát éli meg. A csend és a szép természet üdülõ faluvá varázsolja. Régi építészeti emlékek, letûnõben lévõ mesterségek fogadják a látogatót a varázslatos környezetben.
Városlõd
Városlõd hegyekkel körülzárt völgyben húzódik a Déli-Bakony vidékén. A falu lakói a mezõgazdaság és famegmunkálás mellett házi- és céhiparral foglalkoztak. Itt mûködött az országos hírû kõedénygyár. A régi formákat és motívumokat örökíti meg az utókor számára a helyben ma is mûködõ és látogatható majolika üzem.
Döbrönte
Döbrönte a Bakony nyugati részén a Bitva völgyében települt 270 fõs kis falu. A település a híres Himfy család birtoka volt. Õk építették a romjaiban is impozáns Szarvaskõ várat.
Ganna
Ganna: a Bitva mentén fekvõ kis települést a törökkorban lakatlanná vált Nagy- és Kisganna egyesítésével hozták létre 1940-ben. Az Esterházy család bajor- és stájerországi németeket telepített ide. 1813-18 között épült kör alaprajzú lapos kupolával fedett Esterházy- templom és családi sírboltként használt altemplom. A csodálatos építészeti emléken túl régi mesterségek nyomában is indulhatunk a kis faluban.
Herend
Herend Veszprémtõl nyugatra esõ kisváros a porcelángyártással kapcsolatban vált ismertté. 1826-ban Stingl Vince létesített kõedénygyárat, amelyet 1839-ben Fischer Mór vásárolt meg, majd elkezdte a porcelángyártást. A kezdeti kézi festéses technikát õrzi a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. Állandó kiállításon õrzik minden korszak különleges darabjait. A Mini Manufaktúrában a porcelángyártás titkaival ismerkedhet a látogató. A kávéház és az étterem a porcelánnal való élõ kapcsolat élményét kínálja az utazónak.
Pápa
Pápa a Kisalföld és a Bakony találkozásánál fekvõ barokk arcú város. A reformkorban a Dunántúli szellemi élet egyik központja. Református Kollégiumában a magyar tudomány és kultúra meghatározó alakjai nevelkedtek. Barokk építészeti emlékek sorakoznak a Nagytemplom és Esterházy-kastély ölelésében elterülõ Fõ téren. Ipartörténeti emlékeket õriz az egykori Kluge cég kékfestõ üzemének épülete. A belsõ várkert védett parkjában növényritkaságok tanúskodnak az elmúlt századokról. A külsõ várkert új élményfürdõje felüdülést kínál.
Somló
Somló: hazánk legkisebb és legelszigeteltebb borvidéke, bár évszázadokon át a legnagyobb becsben tartották Zsigmond király udvarától Hunyadi Mátyás palotáján keresztül a Habsburg-házig. Hajdan gyógyborként patikákban árulták a somlóit, a Habsburg esküvõkön mint a “nászéjszakák borát” tartották számon. A magas alkoholtartalmú, minerális ízjegyekkel is rendelkezõ tüzes somlói nem a rohanó hétköznapok könnyen befogadható típusbora. Az öreg pincék áhítatával, a táj varázslatával együtt kínálja a hegy borai ízét és zamatát az erre látogatóknak